Werkwijze
Hoe maakt de klankbordgroep een advies voor het Wmo-forum en voor de gemeente?
Dat kunnen we doen op twee manieren:
1. De gemeente vraagt ons wat wij vinden van de plannen die ze gemaakt hebben voor mensen die hulp nodig hebben.
Wie maken die plannen en wie zegt dat er een plan gemaakt moet worden? Meestal zegt de wethouder die over de Wmo gaat, dat er iets geregeld moet worden, bijv. dat er iets moet veranderen aan de eigen bijdrage die je voor de hulp moet betalen.
Waarom zegt hij dat dan? Nu, dat komt de ene keer omdat hij daarvan gehoord heeft als hij mensen bezoekt die hulp krijgen. Een andere keer zijn er mensen van de cliëntenraad naar de wethouder geweest en hebben ze gezegd dat er iets niet goed gaat. Of iemand van de gemeenteraad heeft er van gehoord en bespreekt het met de wethouder.
Maar wie maken die plannen nu eigenlijk? Dat zijn de mensen die op het gemeentehuis werken, gemeenteambtenaren die zich speciaal met de Wmo bezig houden.
Hoe doen ze dat dan? Ze gaan er eerst met veel mensen over praten, bijv. mensen die zorg verlenen, vrijwilligers, mantelzorgers, mensen die zorg gebruiken, mensen van Veens die in de wijk werken. Dat doen ze omdat ze goed willen weten wat de mensen nodig hebben en hoe de gemeente bijv. de uitvoering van de zorg kan verbeteren of welke mensen teveel voor de eigen bijdrage moeten betalen.
En als het plan klaar is, wat gebeurt er dan? Dan laat de wethouder samen met de andere wethouders en de burgemeester een brief opstellen en daarin vragen ze aan het Wmo-forum of die willen kijken of het plan goed is of dat er nog iets aan veranderd moet worden. Ze vragen dus of het Wmo-forum advies wil geven over het plan.
Waarom gaat het Wmo-forum niet gelijk een advies maken? Er zitten allerlei mensen in het Wmo-forum namens verschillende groepen die zorg nodig hebben, bijv. mensen met een psychische beperking, mensen met een verstandelijke beperking, mantelzorgers, mensen van de diakonie en andere vrijwilligers die erover na moeten denken wat het plan voor hen betekent. Die gaan eerst allemaal met hun eigen mensen het plan bespreken. Wij doen dat dus ook!
OK, dus onze klankbordgroep LVB gaat het plan bespreken. En wat dan? Op onze vergadering heeft de coach van te voren samen met een van de mensen van het Wmo-forum die ook in de klankbordgroep zitten het plan al bekeken. Nu zag dat er best wel ingewikkeld uit en met veel moeilijke woorden. Dan gaat de coach nog eens goed naar het plan kijken en maakt ze het moeilijke plan voor ons eenvoudiger. Ze maakt er gewone taal van en ze maakt het ook veel duidelijker, zodat wij het allemaal begrijpen en dan mogen we zeggen wat we er van vinden. Samen praten we daar dan over en dat gaat ze allemaal opschrijven in het verslag. Het Wmo-forumlid heeft het ook gehoord en probeert ervoor te zorgen dat onze ideeën ook in het advies komen van het Wmo-forum.
Hoe maakt het Wmo-forum het advies dat naar het college gaat? Met alle leden wordt er flink over gepraat en samen kijken ze hoe ze het plan zo kunnen verbeteren dat de mensen die hulp nodig hebben er echt wat aan hebben. Als iedereen zijn of haar zegje heeft gedaan, schrijft de secretaresse van het Wmo-forum alles op in het verslag. Daarna komen er nog een paar leden bij elkaar die het advies gaan schrijven. Het belangrijkste wat ieder gezegd heeft komt daar in te staan. Tenslotte gaat het hele advies naar het college.
En wat gaat het college dan met ons advies doen? Ze kijken er heel serieus naar, of ze hun plan aan moeten passen. Sommige adviezen nemen ze wel over en sommige niet. Als ze klaar zijn, sturen ze ons een brief waarin we dat allemaal kunnen lezen. Soms reageren we daar nog op, meestal niet meer. Ook gaat de Gemeenteraad er nog wel eens over praten en die kunnen dan het plan veranderen. Gelukkig zijn ze het meestal wel met ons eens. Als wij denken dat het niet goed gaat, gaan we ook nog wel eens met mensen van de Gemeenteraad er over praten om hen uit te leggen wat er volgens ons moet gebeuren.
De coach legt uit wat er aan mantelzorgondersteuning wordt gedaan en vraagt de leden of ze ideeën hebben om dat te verbeteren
2. Wij geven een advies of een reactie, zonder dat de gemeente er ons om gevraagd heeft
Kunnen wij dat zomaar doen? Ja, als een van ons of wij samen vinden dat er in de Wmo-regelingen van de gemeente iets niet goed gaat of beter zou kunnen, dan mogen wij dat op de agenda van het Wmo-forum zetten en dan maakt het Wmo-forum er een reactie of een advies van. Verder gaat dat dan op dezelfde manier als er onder punt 1 beschreven staat.
Wat is het verschil tussen een reactie en een advies? Bij een reactie zeggen we wat we ervan vinden, bijv. dat we niet goed met een rolstoel in de raadszaal van het gemeentehuis kunnen komen. Bij een advies gaan we een plan maken hoe het beter kan. We stellen dan bijv. de gemeente voor dat ze een lift maken of een helling naast de trap.
Waarover mag een reactie of advies gaan? Het mag over alles gaan wat ook maar iets te maken heeft met de Wmo. Eigenlijk alles wat iemand met een beperking nodig heeft om goed mee te kunnen doen in de samenleving. Je kunt dan denken aan je financiële middelen, je woonruimte, je vrijetijdsbesteding, je gezondheid, je vervoer, je hulpmiddelen in en buiten je huis, je contacten in de wijk en nog veel meer.
Maar is het voor ons niet veel te moeilijk om een goed advies op te stellen? Misschien lijkt dat wel zo, maar we krijgen goede hulp! De coach begrijpt precies waar wij mee zitten ook al weten wij het misschien niet zo goed onder woorden te brengen en zij weet ook heel veel over de regelingen die er zijn. Daarom kan zij ons prima helpen om er een advies van te maken. Ook het Wmo-forumlid probeert daarbij een handje te helpen en zo gaat er tenslotte vanuit het Wmo-forum een goed advies naar de gemeente.
Wil de gemeente eigenlijk wel luisteren naar zo’n advies? Ze hebben er toch niet om gevraagd? Wij hebben gemerkt de laatste jaren dat de gemeente meestal heel blij is als we zeggen wat we er van vinden. Ze weten dan wat er leeft onder de mensen die Wmo-voorzieningen gebruiken en ze weten dan ook zeker dat ze het goed doen. De gemeente kan het geld dat ze krijgen maar een keer inzetten en dat willen ze het liefst gelijk goed doen.
Mag de klankbordgroep ook direct aan de gemeente een advies of reactie geven? Normaal gesproken lopen de reacties en adviezen via het Wmo-forum, maar een enkele keer doen we het ook wel eens direct naar de gemeente, bijv. als er erg weinig tijd is, als het alleen onze mensen aangaat, of als we de gemeente helpen om een brief in begrijpelijke taal op te stellen.