top of page

Afspraken met de gemeente

Wat heeft de klankbordgroep met de gemeente te maken?

1. Wij hebben afspraken met de gemeente​​​​

De klankbordgroep voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en niet-aangeboren hersenletsel heeft een overeenkomst met de gemeente dat deze mensen net als andere groepen in de samenleving mogen meedenken met het Wmo-beleid van de gemeente. Omdat ze dat niet zelfstandig kunnen, zorgt de gemeente door middel van financiële ondersteuning dat de klankbordgroep hulp krijgt van een coach. Dat is iemand die in de Wmo-sector werkzaam is, die goed op de hoogte is van hun problemen en die de soms moeilijk leesbare stukken van de gemeente voor hen kan vertalen in begrijpelijke taal.

2. We hebben afgesproken hoeveel en welke mensen deelnemen

Er nemen 4 tot 8 mensen met een lichte verstandelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel deel. Zij ontvangen hulp van diverse zorgverleners en mogen als ze dat willen ook hun begeleider meenemen naar de klankbordgroep. Daarnaast kunnen eventueel ook ouders van mensen met een verstandelijke beperking deel uitmaken van de klankbordgroep. Het is fijn als de deelnemers ook al lid zijn van een Cliëntenraad, zodat we des te meer van de achterban te horen krijgen.

3. We hebben afgesproken hoe vaak we vergaderen en hoeveel reacties/adviezen we geven

We hebben met de gemeente afgesproken dat we bijeenkomen elke keer in de week voordat het Wmo-forum vergadert. Een andere afspraak is dat we 5 tot 10 maal per jaar een reactie of advies uitbrengen op plannen van de gemeente en dat we tweemaal per jaar een ongevraagd advies geven. Dit is voor ons een richtlijn, het ene jaar doen we het wat vaker, het andere jaar misschien wat minder vaak. Ook mogen de deelnemers als dat zinvol is een bezoek brengen aan het Wmo-forum om daar zelf te kunnen reageren. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van de coach.

DSC00533_1.JPG

Vergadering van de klankbordgroep 

bottom of page